Logo Fietszijspan
Johan van team Fietszijspan

Johan van Fietszijspan

21-02-2024
Rubriek: zijspanrijders 

 

Voor de eerste keer met een zijspan fietsen!

– Is fietsen met een zijspan moeilijk?
x Nee, dat is het niet? 
– Oh, dus het is makkelijk? 
x Nou nee, dat is ook niet helemaal waar.

Het wordt makkelijk, maar je moet wel even wennen. (Eerlijk gezegd had ik gedacht dat ik met meer dan 25 jaar ervaring met het rijden met een motor met zijspan fluitend weg zou fietsen. Dat was echter niet zo, het stuurgedrag is niet vergelijkbaar omdat de aanbouw van een fietszijspan heel anders is. Inmiddels kan ik probleemloos ‘achtjes’ draaien)  
Rechtuit fietsen met een zijspan is makkelijk. Je voelt het natuurlijk wel, maar wanneer je het zijspan goed afgesteld hebt kan een kind de was doen.
Linkerbochten gaan heel makkelijk omdat het zijspan je fiets als het ware volgt. Het sturen gaat dan heel licht.
Bij rechterbochten moet je iets nadrukkelijker insturen omdat je de fiets als het ware om het zijspan heen moet rijden. Dat vraagt dus wat oefening. Dat gaat het beste op een plek waar je even de ruimte hebt en geen last hebt van ander verkeer. Zoek bijvoorbeeld een grote parkeerplaats bij jou in de buurt. Oefen eerst zonder passagier of hond, totdat je voelt dat je vertrouwen krijgt.

Bochten naar rechts oefen je het beste door met een groot rondje te beginnen, maak je draaicirkel vervolgens steeds kleiner. Je zult merken dat het steeds makkelijker gaat. 
De uitdaging: achtjes draaien! Hoe kleiner hoe beter! 
En bedenk: de aanhouder wint! 

  

Wij maken gebruik van cookies

Meer weten? Lees onze cookieverklaring