Logo Fietszijspan
Pasfoto Lud Uitdewilligen

Lud van Fietszijspan

07-04-2024
Rubriek: zijspanrijders 

"Misschien wel de leukste aankoop ooit door mij gedaan"

Wauw, wat een leuk bericht van Danny, trotse opa en bewoner van het Zeeuwse eiland Walcheren. En nu eigenaar van een Scandinavian Sidebike fietszijspan! Lees hieronder zijn eerste ervaringen. 

April 2024

Zo’n 5 weken terug maakte ik een proefritje op een fiets met zijspan, wat leek mij dit leuk! Reed zelf al veertig jaar motorfiets zijspannen, maar dit was net zo uniek. Makkelijk binnen een minuut aan of af te koppelen van de eigen fiets, licht van gewicht en ook nog iets: een bakfiets kan ik niet kwijt.

Na de voorpret van het samenstellen met mijn persoonlijke voorkeur voor kleur, belijning en accessoires, heb ik uiteindelijk de bestelling geplaatst. De doos met daarin onderdelen van het zijspan en het hulpframe werd bezorgd (groot pakket). Hierna kon het monteren beginnen, met een kleed eronder op de eetkamertafel. Net zo simpel als het monteren van een product van die bekende Zweedse meubelwinkel. Bij het monteren van de ruit had ik een paar extra handen nodig, maar verder goed te doen. Het hulpframe aan de fiets monteren was best puzzelen omdat ik het zo dicht mogelijk tegen het frame wilde hebben, maar is perfect geslaagd, en had natuurlijk ook op de eenvoudige manier van de gebruiksaanwijzing gekund ….

Het afstellen van het toe-spoor, dat bepaalt of het zijspan mooi meerijdt of trekt/duwt tegen de fiets, gewoon een lange lat of bezemsteel strak tegen het zijspanwiel leggen, en dan de afstand tot binnenkant voor en achterwiel meten, in mijn geval een halve centimeter korter voor.

Daarna een rondje Walcherse kust gereden met leeg zijspan onder veel verbaasde blikken. Ondertussen de eerste honderd kilometer bijna gereden mét kleinkind van twee jaar naar strand, speeltuin en kinderboerderij. Allebei ons fietshelmpje op het hoofd en zij ook nog in de gordel. Zij straalt van alles wat ze onderweg ziet, en ik straal gewoon met haar mee!

Alleen de ervaring van het samen op pad zijn maakt ons zijspan al onbetaalbaar…. En de trapondersteuning…… die gebruikt maar een fractie méér dan zonder zijspan. Misschien wel de leukste aankoop ooit door mij gedaan!

Zwarte Scandinavian Sidebike fietszijspan aan fiets van opa Danny.

Wij maken gebruik van cookies

Meer weten? Lees onze cookieverklaring